• Zadzwoń: + 48 570 330 372

Baza konsultantów i konsultantek audiodeskrypcji

Obraz: Fotografia_Magdalena RutkowskaFotografia_Magdalena Rutkowska

Magdalena Rutkowska - artystka, ekspertka ds. dostępności w obszarze kultury i sztuki. Współtwórczyni i uczestniczka projektów naukowych,  edukacyjnych i medialnych. Współpracuje z instytucjami, uczelniami, firmami i organizacjami pozarządowymi. Prowadzi szkolenia, warsztaty i konsultacje w zakresie zapewniania dostępności dla osób ze szczególnymi potrzebami. Mieszka w Łodzi. Specjalizuje się w konsultowaniu audiodeskrypcji do wystaw i wydarzeń artystycznych oraz wystaw muzealnych.
adres e-mail: kontakt@magdalenarutkowska.eu
strona www: magdalenarutkowska.eu
nr telefonu: 666 919 136

Obraz: Fotografia_Radosław MorawskiFotografia_Radosław Morawski

Radosław Morawski - pracuje w Stowarzyszeniu "De Facto" jako tyfloinformatyk, administrator portalu filmowego "Pociąg", udziela wsparcia technicznego beneficjentom Stowarzyszenia. Konsultant audiodeskrypcji do filmów i seriali oraz spektakli teatralnych i ilustracji prasowych. Mieszka w Płońsku na Mazowszu.
adres e-mail: rabbeat@wp.pl
nr telefonu: 502-277-386

Obraz: Fotografia_Beata WiśniewskaFotografia_Beata Wiśniewska

Beata Wiśniewska - pracuje w Głównym Inspektoracie Transportu Drogowego. Prowadzi dla Stowarzyszenia "De Facto" miesięcznik - Informator Obywatelski Osób Niewidomych. Aktywnie uczestniczy w projektach z zakresu wdrażania dostępności dla osób o szczególnych potrzebach. Jej pasjami są książki, podróże i teleturnieje wiedzy ogólnej oraz udział w wydarzeniach kulturalnych i sportowych z dostosowaniami dla osób niewidomych. Mieszka w Otwocku. Konsultantka audiodeskrypcji w zakresie ilustracji, filmu, sztuk teatralnych i muzeów.
adres e-mail: bewika@interia.pl
nr telefonu: 505 030 232

Obraz: Fotografia_Ewa ĆwiekFotografia_Ewa Ćwiek

Ewa Ćwiek - absolwentka Wydziału Nauk Społecznych Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, sekcji Ekonomi o kierunku "Marketing i Zarządzanie". Na stałe pracuje jako specjalista do spraw realizacji projektów w Stowarzyszeniu "De Facto".
Audiodeskrypcją zawodowo zajmuje się od 2011 roku. Od tego czasu, śledzi, obserwuje i zachwyca się jej powstawaniem, rozwojem, rozprzestrzenianiem się na różne dziedziny i zmianami zachodzącymi zarówno w sposobach jej tworzenia jak i odbioru przez osoby niewidome. Bierze udział w szkoleniach z zasad i metod tworzenia audiodeskrypcji. Współpracuje z różnymi organizacjami i instytucjami kultury.
Chętnie podejmie pracę jako konsultantka audiodeskrypcji do wszelkich produkcji audiowizualnych, dzieł sztuki, obiektów przyrody i kultury.
adres e-mail: ewaren75@gmail.com
nr telefonu: 660 404 724

Obraz: Fotografia_Aneta PińkowskaFotografia_Aneta Pińkowska

Aneta Pińkowska - przez długie lata pracowała w firmie przewozowej jako telefonistka. Współpracuje ze Stowarzyszeniem De Facto w zakresie konsultowania audiodeskrypcji. W roku 2022 zadebiutowała jako konsultant skryptu do spektaklu teatralnego. Mieszka w Szwecji (w Polsce). Konsultuje skrypty do spektakli, opery i filmu.
adres e-mail: pinosia1@wp.pl
numer telefonu: 665 651 764

Obraz: Fotografia_Magdalena OrzeszkoFotografia_Magdalena Orzeszko

Magdalena Orzeszko - absolwentka Zarządzania i Marketingu. Z Polskim Związkiem Niewidomych związana od roku 2005. Ukończyła tyflopedagogikę i studia podyplomowe z doradztwa zawodowego, informatyki, bibliotekoznawstwa i pedagogikę specjalną. Kocha język polski.
Pisze projekty, chętnie podejmuje nowe wyzwania. Pracowała w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych w Owińskach jako wychowawca wspaniałej klasy. Od dwóch lat Dyrektor biura PZN w Poznaniu. Próbuje pogodzić misję z biurokracją. "Ludzie i ich opinie są dla mnie bardzo ważne". Spektakl "SWANS", w którym była jedną z tancerek dał mnóstwo nowych doświadczeń i wrażeń artystycznych. Dzięki temu audiodeskrypcja dla teatru stała się jej szczególnie bliska. Lubi również konsultacje do filmu. W jej domu zawsze rozbrzmiewa muzyka. Mieszka w Poznaniu.
adres e-mail: magdalenaorzeszko@gmail.com
nr telefonu: 519 514 184

Obraz: Fotografia_Małgorzata ZuberFotografia_Małgorzata Zuber

Małgorzata Zuber - z wykształcenia filozof. Od ponad 10 lat współpracuje z teatrem w zakresie konsultacji AD. Od 2016 roku stale współpracuje z Fundacją Ari Ari w realizacji projektów międzynarodowych. Ponadto w miarę możliwości rozwija zainteresowania naukowe w zakresie antropologii filozoficznej, epistemologii i historii filozofii rosyjskiej; od czasu do czasu tłumaczy z języka rosyjskiego teksty naukowe z zakresu dyscyplin humanistycznych (filozofia, historia, archeologia). Mieszka na Górnym Śląsku. Konsultuje skrypty audiodeskrypcji do filmów dokumentalnych i spektakli teatralnych.
adres e-mail: malgorzata.zuber84@gmail.com

Obraz: Fotografia_Katarzyna GajewskaFotografia_Katarzyna Gajewska

Katarzyna Gajewska - pracuje w przychodni Polskiego Związku Niewidomych jako psycholog. Współpracuje z Fundacją Vis Maior, Fundacją Ari Ari, z Niewidzialną Wystawą. Lubi perfumy, interesuje się tworzeniem zapachów. Mieszka w Warszawie.
Zajmuje się systemem nawigacyjnym – informacyjnym Totupoint.  Obszary do konsultacji audiodeskrypcji: muzeum, kino, opisy przestrzeni i tras turystycznych.
adres e-mail: kasiagaja@gmail.com
numer telefonu: 503 013 633

Obraz: Fotografia_Agata GorgolikFotografia_Agata Gorgolik

Agata Gorgolik - absolwentka wrocławskiego Państwowego Pomaturalnego Studium Kształcenia Animatorów Kultury o specjalizacji teatralnej oraz Wydziału Pedagogicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Przez 13 lat związana z tą uczelnią zawodowo, pracowała, jako koordynator wolontariuszy oraz konsultant ds. osób niepełnosprawnych. Obecnie pracuje przy projektach
edukacyjnych i szkoleniowych związanych z rozmaitymi aspektami niepełnosprawności. Konsultantka audiodeskrypcji, współpracuje między innymi z Fundacją Otwieramy Kulturę i Sztukę, jako ekspert w zakresie szeroko rozumianej dostępności. Będąc osobą dorosłą straciła wzrok. W codziennym życiu towarzyszy jej pies przewodnik, który jest nie tylko jej przyjacielem, ale również nieocenionym wsparciem w bezpiecznym i szybkim poruszaniu się.
Agata z oddalonej o 70km wsi od Warszawy, dojeżdża na zajęcia z blind tenisa.  Mieszka w domu z ogrodem, odludne miejsce pozwala jej bez skrępowania grać na bębnie obręczowym. Co kilka dni okolicę wypełnia zapach wypiekanego przez nią chleba.
adres e-mail: agata@gorgolik.pl
numer telefonu: 696 473 131