• Zadzwoń: + 48 570 330 372

Zarząd i Zespół

Marta Żaczkiewicz
Obraz: Marta ŻaczkiewiczMarta Żaczkiewicz
Absolwentka filologii angielskiej o specjalności translatorycznej oraz studiów podyplomowych z: przekładoznawstwa, tłumaczeń konferencyjnych oraz tłumaczeń audiowizualnych. Od roku 2010 zajmuje się audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących oraz działa na rzecz osób z niepełnosprawnościami zmysłowymi, zagrożonych wykluczeniem społecznym.  Pasjonatka tyflopedagogiki, szczególnie zainteresowana aspektem orientacji przestrzennej i postrzeganiem świata przez osoby niewidome od urodzenia. Certyfikowana instruktorka orientacji przestrzennej i bezpiecznego poruszania się osób z uszkodzonym wzrokiem. Założycielka i Prezeska Fundacji OKiS.

Remigiusz Koziński
Obraz: Remigiusz KozińskiRemigiusz Koziński

Remigiusz Koziński - edukator w Ogrodzie Zoologicznym w Poznaniu, audiodeskryptor Fundacji Otwieramy Kulturę i Sztukę oraz prowadzący ćwiczenia z dziennikarstwa online, mobile journalism i accessibility of information na Wydziale Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współpracownik portalu lubimyczytac.pl. Uczestnik projektu: "Audiodescription across borders", realizowanego przez Fundację Human Doc i Fundację Otwieramy Kulturę i Sztukę z partnerami z Czech, Ukrainy, Mołdowy i Gruzji. W ramach prac z FOKiS przygotowywał audiodeskrypcje do filmów na Festiwalu Transatlantyk w Łodzi. Wolontariusz Towarzystwa Osób Niesłyszących. Absolwent trzech stopni kursu Polskiego Języka Migowego.

Kinga Zając
Obraz: Kinga ZającKinga Zając
Wieloletni pracownik handlowy na stanowisku zarządzającym. Zna struktury i metody marketingowe. Otwarta, dynamiczna i nastawiona na sukces, a także empatyczna. Zaangażowana w pracę na rzecz osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Ukończyła szkolenie ze znajomości pisma punktowego Braille’a oraz szkolenie z audiodeskrypcji w Fundacji Katarynka z Wrocławia. W Fundacji Otwieramy Kulturę i Sztukę - audiodeskryptor, koordynator ds. marketingu & projektów.

Ugo Marsili
Obraz: Ugo MarsiliUgo Marsili
Absolwent Uniwersytetu La Sapienza w Rzymie, Uniwersytetu w Sienie oraz Instytutu Cervantesa w Londynie. Magister lingwistyki i literatury (w specjalizacji: amerykanistyka z językiem hiszpańskim i brazylijskim portugalskim), magister filologii polskiej oraz filologii włoskiej i hiszpańskiej (praktykę metodyczną zdobywał w Instytucie Dantego Alighieri w Buenos Aires). Absolwent studiów podyplomowych Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, tłumacz audiowizualny. Wykłada włoski i hiszpański na Wydziale Neofilologii Uniwersytetu Reading oraz włoski na Uniwersytecie Oxford, gdzie prowadzi również warsztaty z tłumaczeń audiowizualnych, w tym z audiodeskrypcji. W pracy posługuje się czterema językami: hiszpańskim, polskim, angielskim i włoskim. Ponadto angażuje się w projekty tłumaczeniowe w językach: francuskim, rosyjskim oraz portugalskim. Obecnie w trakcie szkolenia z Brytyjskiego Języka Migowego. Pasjonat języków obcych i podróżnik. Interesuje się tłumaczeniem audiowizualnym (audiodeskrypcją, napisami dla niesłyszących, wersją lektorską i dubbingiem), strategiami nauczania języków obcych oraz aspektem wielojęzyczności. W Fundacji Otwieramy Kulturę i Sztukę trener i audiodeskryptor, zaangażowany w pracę na rzecz osób z uszkodzonym wzrokiem i słuchem.

Ewa Figat
Obraz: Ewa FigatEwa Figat
Kobieta do zadań specjalnych, menadżerka, logistyczka, kierowczyni, w skrócie: mama. Dla niej nie ma rzeczy niemożliwych. Stale nagina czas i przestrzeń w życiu swojej rodziny, aby każdy trafił tam gdzie powinien o odpowiedniej porze. Fanka muzyki rockowej i komedii teatralnych. Stała bywalczyni kultowych sal koncertowych oraz teatralnych na kulturalnej mapie Warszawy. Kocha czytać i słuchać książki. Wraz z mężem pasjami układa puzzle. Grywa z dziećmi na ukulele. Wielbicielka mody rodem z PRLu. Absolwentka filologii angielskiej o specjalności translatorycznej oraz pedagogicznej. Zawodowo zajmuje się tworzeniem napisów dla niesłyszących, a także szerzeniem idei dostępności, inkluzywności i tolerancji. Pracuje w Instytucie Ochrony Środowiska – Państwowym Instytucie Badawczym, gdzie wdraża dobre praktyki w zakresie dostępności, szczególnie dostępności cyfrowej.

RADA FUNDACJI

1). Remigiusz Koziński

Bionotka powyżej.

2). Krzysztof Jarosiński

Radca prawny, absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Studium Podyplomowego Rachunkowości i Finansów na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu (dawnej Akademii Ekonomicznej).

3). Marcin Błaszyk

Radca prawny, absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wykłada przedmiot Samorząd Terytorialny na Kierunku Gospodarka Przestrzenna Wydziału Melioracji i Inżynierii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.